Master Modeler: Creating the Tamiya style

bilde 1

Forfatter: Shunsaku Tamiya
Oversetter: Giles Murray
Forlag: Kodansha International
Utgitt: 2001
Pris: 35 USD

242 sider innbundet tekst og bilder sort/hvitt

Shunsaku Tamiya er president i Tamiya som er en av, om ikke verdens største produsent av plastmodeller. Shunsaku Tamiya var i slutten av 60-årene når han skrev boken og den er en liten perle av en bok hvis du ønsker å lese historien om hvordan Tamiya fra sin spede start har endt opp til å bli kanskje verdens største produsent av plastmodeller.

Shunsaku starter med å fortelle om sin oppvekst under andre verdenskrig og hvilke inntrykk han fikk da han så et amerikansk fly passere over seg etter et bombeangrep. Tamiya var en liten fabrikk som i begynnelsen lagde båter i tre. Men Shunsaku så tidlig at nye råmaterialer (plast) var veien å gå og hvilke problemer han og det lille firmaet hadde i mot seg da de ville lage sin første tanks.

Shunsaku forteller i detaljer om hvordan problemer med å finne informasjon og bilder av det de ville gjenskape i plast var på den tiden. Husk, dette var før informasjon var enkelt å finne. Og Japan strevde hardt med å komme seg etter den andre verdenskrig. Shunsaku forteller med underfundighet om reiser til USA og hvordan distibutører der fortalte han at «Made in Japan» ikke var noe kvalitets stempel. Heller tvert i mot. Men Shunsaku ga seg ikke, han besøkte alle steder hvor tanks var utstilt og brukte flere hundre ruller med film for å ta detaljerte bilder av kjøretøy de ønsket å reprodusere.

bilde 2

Boken er lettlest og kan leses raskt på en helg. For den som er interessert i modellbygging og spesielt hvordan Tamiya ble store er ikke lett å legge boksen fra seg.

Boken er ikke lenger å kjøpe i vanlige bokhandlere, men kan finnes på Ebay og Amazon. Jeg fant min bok til 18 USD.

Anbefales for alle modellbyggere..

 

Anmeldt av: Edward H. Valholm