”Den standhaftige bøffel”

Av: Roman Volchenkov

Jeg er sikker på at alle modellbyggere har hatt en modell hvor alt gikk feil. Noen velger å legge modellen til side i påvente av bedre dager, men jeg har funnet ut at det beste er å roe seg ned, finne ny inspirasjon og deretter fortsette med modellen med en gang. Ellers er det lett å ende opp å aldri fullføre prosjektet.

Når jeg startet med Bison II settet fra Dragon var jeg veldig motivert og engasjert i selve byggefasen, men noe hendte. Først klarte jeg å ødelegge grunningen og samtidig døde kompressoren min. Men heldigvis var den kjøpt fra Clas Ohlsen og jeg byttet den samme uke under garantirett. Etter en kort sjekk med andre modellbyggere om hvordan jeg kunne fjerne grunningen på en enkel og grei måte var det klart for runde to. Så langt var jeg fornøyd med resultatet og også glad for at jeg fant ekstra styrke til å fortsette og overkomme de problemene jeg hadde innledningsvis. Derfor, gi aldri opp!

Modellen fra Dragon er detaljert med fotoets fra Akkiance model works, RB model antenne og div. ammunisjonsdeler fra Griffon.
Grunning ble gjort med Tamiya Dark Grey og hvit for fargekonturer. Den lysere fargetonen ble sprayet fra toppen og ned på modellen.
Etter to lag med hårspray en lys gulfarge ble lagt på. Denne ble blandet sammen ved å bruke Vallejo Sand og Vallejo White. Lysere tone ble også sprayet fra toppen og ned.

Konstruksjon
Dragons Bison II sett var etterlengtet av mange modellbyggere da dette erstattet Alans utdaterte modell.

Ut i fra Dragons boks ser modellen innbydende ut, med plenty av detaljer og god kvalitet på de individuelle plastdelene. Noen misliker Dragons  sine “magic tracks” belter og hvordan de er konstruert, men jeg ser ingen problem å bruke dem. Jeg valgte å forbedre detaljeringen på settet med fotoets for verktøy- og brannslokkerfester samt ammo- og hylseholdere. Det var allerede et kanonrør i metal inkludert i settet så det var ikke behov å erstatte dette. Ellers scratchbygde jeg radiohyller (det var kun en hylle inkludert i settet, så jeg mistenker at det som manglet var på grunn av en produksjonsfeil fra produsenten) fra restdeler av fotoets. Jeg la til ledninger på radioene, lagde ledninger til for- og baklykter av kobbertråd, fant en ekstra tauekabel fra deleboksen, lagde trelinjer på heveblokken av tre og lagde skuldertropper for et par MP40 maskingevær. Til slutt ble en metall antenne satt på og en stropp på beskyttelsen til kanonløpet. Du kan selvfølgelig detaljere settet ytterligere basert på f.eks. bilder fra boken Panzer Tracks “Rommel’s Funnies”.

Det er noen mangler. Hva som tydeligvis mangler er at det er ingen detaljer mht. muttere på de øvre små løpehjulene som støtter beltene. Støttestagene for høyre panserplater burde være like vide og støttestagene på venstre side er ikke med i det hele tatt (hvordan skulle dette bli festet i den vinkelen uten disse vet jeg ikke). Plankene som er plassert øverst på hvert fremre hjørne ser ut til å være feil fasong og eksosdemperen som er med er ikke synlig i noen av de referansebildene jeg har klart å finne.

Selv om disse feilene er tilstede vil resultatet allikevel bli bra. Det virkelige problemet er at drivhjulene har feil antall tenner (det har 26 og ikke 25 som i tidligere Panzer II sett fra Dragon) som følgelig gjør at beltene som følger ikke passer da de er laget for 26 tenner og ikke 25. Derfor står opsjonen å enten kjøpe dyre ettermarked belter fra f.eks. Friul som inkluderer korrekte drivhjul eller finne et eldre Panzer II Dragon sett med korrekte drivhjul. Eller kutte flere tenner bort som gjør at inkluderte belter passer og deretter senere lime på de manglende tennene tilbake der hvor de mangler.

Jeg valgte den siste opsjonen og jeg tror at hvis jeg ikke hadde fortalt om dette, hadde du ikke lagt merke til det på bildene. Ikke glem, på nettet kan du også lese om en tysk veteran som opererte en Bison i Nord Afrika. Denne mener at ammo-holderne er feil plassert. Som en kuriositet, det japanske bladet “Actung Panzer” baserte sine Bison II tegninger på denne informasjonen. Hvis denne informasjonen virkelig er korrekt (og hvis alle 12 Bison vognene ble bygget på samme måte) måtte jeg gjøre om hele den bakre delen av vognen. Det turte jeg ikke.

Maling og væring
Tilgjengelige bilder av Bisonen viser dem malt i gult med lite bevis på slitt maling. I valgte å replikere dette ved å benytte den velkjente hårpray-teknikken. Jeg er ikke ukjent med hårspray-teknikken, men dette var første gang jeg bruke den i kombinasjon med hårspray først og Vallejo Model Air maling over. Jeg antok at jeg hadde gjort noe feil, men etter å ha skrapt bort malingen jeg ville ha bort, fikk jeg det resultatet jeg ønsket.

Først grunnet jeg modellen med Tamiyas XF-24 Dark Grey, og deretter gikk over alle horisontale paneler med en lysere blanding av XF-24 og XF-2 Flat white. Neste to lag med hårspray ble lagt på modellen direkte fra hårspray boksen. Etter at overflaten var helt tørr gikk jeg over med Vallejo Sand blandet med flere dråper av Vallejo White.

Kanskje jeg la for mye farge på fordi når jeg begynte å gni av fargen kom den av i større flak enn hva jeg hadde ønsket. 

Væringseffekten ble for kraftig og måtte korrigeres

Ved første blikk så resultatet stygt ut, men jeg bestemte  for å legge på mer Vallejo Sand farge over med airbrushen. Nå hadde jeg kommet til det punktet hvor jeg kunne se noe som lignet et lite steg mellom den grå grunningen og gult på toppen i de områdene hvor fargen hadde falt av. Jeg valgte å bruke fint pussepapir (1000) på flatene for å jevne ut farge teksturen.  Resultatet ble en fin effekt hvor den lyse gulfargen kom frem. Som jeg sa innledningsvis, ikke gi opp og du vil få lønn for strevet.

Chipping effekt ble videre fordelt ved å bruke en bit svamp. To fargetoner ble brukt – Tamiya Dark Grey og Mr. Hobbys Sandy Yellow
Oljefarger i forskjellige gule toner ble brukt for å fremheve vertikale platene. En vask fra Citadel ble brukt som base farge for oljesøl fra girkassen

Deretter ønsket jeg å gjøre slitasjen på kanter så ugjevne som mulig. For å gjøre dette brukte jeg en svampebit for å dabbe grå- og sandfarge for å simulere slitasje og naturlig væring. Senere brukte jeg oljefarger for litt fargemodulering slik at fargetonen ble mer variert og interessant. For å få denne effekten tok jeg små deler av oljemaling i forskjellige farger og fordelte disse rundt omkring på de stedene jeg ønsket å fremheve. Det er viktig å ikke følge noen bestemt  måte/mønster når du legger disse på, men heller bare legg fargen vilkårlig rundt da dette blir det beste resultatet. Deretter ble fargene blandet med en tørr børste og restene ble lett fjernet med tynner.

Da jeg var fornøyd med resultatet var neste steg å male alle smådetaljer med Vallejo Panzer Aces akrylfarge og påføre Tamiya X-11 Chrome Silver på drivhultennene og løpehulene. Setene trengte også å få litt væring. Jeg malte disse først med Vallejo Dark Yellow og deretter påførte MIG Panzer Grey pigmenter som var tynnet ut med Vallejo tynner. For bakstykket på kanonen jeg benyttet jeg min favoritt sølvfarge som er Mr. Metal Iron fra Gunze. Når denne fargen er tørr kan den poleres slik at den får en skinnene effekt. Etter dette var gjort påførte jeg en “pin-wash” med MIG productions Dark Wash for å bringe frem alle konturer og også fremheve detaljene.

Når fremhevingen av detaljene var utført og tørket fortsatte jeg med å legge på pigmenter på nedre del samt rundt og bak hjulene på tanksen. Her brukte jeg tre farge pigment toner (Light Yellow Ochre, Dark Yellow Ochre fra Vallejo og Mustard fra Modelmakerz). Disse ble festet til under delen med Tamiya akryl tynner.

Beltene ble malt enkelt. Først la jeg på et fargelag med Vallejo Dark Rust akrylfarge. Deretter påførte jeg Yellowish Rust og Fresh Rust fargermed en svampebit og festet pigmentene på samme måte som gjort på underdelen. Deretter tørrbørstet jeg de delene av bltene som kom i kontakt med bakken med Tamiyas X-11 Chrome Silver akrylfarge. Til slutt fikk beltene en omgang med MIG productions Dark Wash. Når beltene var festet på modellen påførte jeg PW03 pastelfarge fra deres “Weathering set #1” til underdelen og løpehjulene. Deretter ble alt sprayet over med MIGs pigment fixer med airbrush for å forsegle alle pigmenter på plass.

På noen spesifikke områder valgte jeg å vise slitasjen helt ned til metallet. For dette brukte jeg igjen Gunzes Mr. Metal Iron farge med en bit svamp. Primært ble dette gjort på kantene der hvor mannskapet holdt til og sjåførluken. Jeg brukte en 00 pensel for å påføre småskraper på samme luke.

Til slutt påførte jeg et tynt matt lag med Tamya XF-57 Buff for å simulere støv. Denne fargen ble blandet i 1:9 forhold med Tamiya enamel thinner og XF-57 Buff. Deretter påført modellen med lavt trykk i airbrushen. 30 minutter senere tok jeg en ren pensel påført litt avTamiyas enamel tynner og vasket vekk fargen fra modellen med vertikale bevegelser for å gjenskape støv på paneler og på de steder på tanksen hvor dette naturlig samler seg.

Totalt sett er denne applikasjonen en grei måte å blande alle effektene men hvor fremdeles all væring og chipping fremdeles er synlig. I noen områder brukte jeg også Citadels Ink Washes som et fargefilter for å få en endring i fargen. Effekten er lik den du får ved å benytte deg av forskjellige andre fargevasker (washes) med enamel- eller oljefarger, men forskjellen er at Citadels Ink wash tørker på minutter.

Avsluttningsvis og som en siste “touch” la jeg til drivstoff- og oljeflekker. Først brukte jeg Citadels Devlan Mud ink wash som en base og på toppen påførte jeg MIG produktions Engine Grease.

Min standhaftige bøffel endte opp å bli en ydmyk en istedet!


Materialer brukt
Byggesett: Dragon Models Limited Bison II – 15 cm s.IG 33 (Sfl.) auf Pz.Kpfw. II, cat # 6640

Tilbehør brukt
Alliance Model Works German WWII figure upgrade set (Item No. LW35073)
Alliance Model Works German vehicle tool set (Item No. LW35051)
Alliance Model Works fire extinguisher placards (Item No. LW35067)
Griffon Model 15cm Shell Cartridge Storage Bins for “Grille” (L35A044)
Griffon Model 15cm Shell Projectile Containers for “Grille” (L35A043)

 

 

 

Radioenheten ble malt med Vallejo akryfarger. Merk ledninger, radiohylle ble scratchbygget av fotoets fra deleboksen.

 

Beltene ble først malt med Vallejo Dark Rust og deretter med flere andre rusttone farger fra Vallejo.

 

 

Modellen fikk deretter en vask med MIG Dark Wash og dekaler ble satt på. Eksospotten ble malt med sterkt fortynnet Vallejo Dark rust. Mindre elementer ble også malt med Vallejo acrylics og metallic (Oily steel). Legg merke til de fine brannslokker dekalene fra Alliance model works, og de tynne gassmaske nummerene på beholderne (disse ble malt med en 00 pensel).

 

De delene av beltene som kom i kontakt med bakke og drivhjul ble tørrbørstet med Chrome Silver farge fra Tamiya. Etter at beltene var satt på tanksen den fikk ett ytterligere lag med pastellfarge fra Gunze’s væringssett.

 

 

Mr. Metal Iron farge ble brukt til å ytterligere fremheve slitasje på luker, kanter, overflater og skjermer

 

Ferdig modell. Merk de tomme kanonhylsene fra Griffon, disse ble været med Dark wash og Dark Ash pigment fra Modelmakerz.

 

Lyddemperen fikk ekstra beholding med pigmenter fra Vallejo rust tone pigments og Modelmakerz Dark Ash pigmenter. Disse ble påført modellen uten bruk av noe løsningsmidler eller herder.