Danmarks jagerfly – fra Spitfire til F-16

Av: Edward H. Valholm

Tittel: Danmarks jagerfly – fra Spitfire til F-16
Forfatter: Ole Rossel
Utgitt: 2016
Forlag: Gyldendal
Antall sider: 308
Språk: Dansk

Ole Rossel har gjort ett godt stykke arbeide i å presentere Danmarks jagerfly siden andre verdenskrig og frem til moderne tid.

I boken beskriver han ikke bare den tekniske data rundt selve flyene, men også bakgrunnen til hvorfor Danmark valgte de forskjellige flyene og resultatet dette førte til deretter.

I starten omtales det velkjente og ikoniske spitfire nøye og deretter går det slag i slag helt frem til F-16 som i dag er Danmarks ryggrad når det gjelder beskyttelsen av Danmarks territorier over bakken.

Jeg ble positivt overrasket over hvor dypt Ove Rossel har klart å fremlegge det som til dels ville ha vært litteratur til en smal gruppe på en overraskende enkel og forklarende måte. Som Ove selv skriver har

han vært interessert i fly helt siden hans tidligste barndom. Det hjalp sikkert også godt på interessen at han vokse opp tett ved Beldringe flyplass, det som i dag heter Odense Lufthavn.

Denne fascinasjonen til alt rundt fly fikk han til å starte å samle inn mengder av data og bilder av de forskjellige flytypene som det danske luftforsvaret hadde og har i dag. Når du deretter kombinerer dette med

Oves egne erfaringer samt en god forteller evne løfter dette boken akkurat så høyt at den blir fengende og dermed lett å lese.

Boken er full av forfatterens egne bilder og tegninger, og der hvor det har vært dårlig med referanser har Ove selv innhentet korrekte mål slik at tegningene i boken skulle bli mest mulig korrekt.

Det er bare å innrømme at dette er en bok skrevet av en fly entusiast, den en spekket med fly sjargong som til tider kanskje kan være uforstående for en ikke entusiast. Men allikevel er boken interessant da han skriver godt.

Hvis det er noe jeg som jeg spesielt likte med boken er Oves egne tegninger av alle flyene, samt at det er fargebilder av alle fly der hvor det har vært mulig å fremskaffe dette. For den som har vært på jakt etter den ultimate referanseboken over danske fly er det ikke lenger behov for å lete for den har nemlig ankommet.