Fotoskole – Ta bedre bilder av modellene dine

Som mange modellbyggere liker jeg å ta bilder av mine modeller. De første bildene tok jeg med et gammelt digitalt kompaktkamera og de ble ikke bra. Som alle vet blir det bedre med nytt utstyr. Vel, ikke helt.

Spurte litt folk og fikk litt veiledning som jeg ikke helt forsto ,men jeg forsto såpass at det var normalt fotografen og ikke kameraet som var problemet. Dette grunnkurset går igjennom det mest elementære for å fotografere statiske modeller og er til nytte for de aller fleste uansett kamera eller forkunnskaper.

Lys
Det trengs mye lys for å få til bra bilder. For de som var på LU-2008 og så vårt fototelt der hadde vi 3000W styrke på lyset. Jeg trodde det var alt for mye, men det viste seg være helt perfekt.

Sånne lamper er ikke noe de fleste av oss har hjemme. Det går fint med 2-3 arbeidslamper fra et byggevarehus. Disse er ganske billige og lette å rigge.

Filter
Med så skarpt lys trengs det et filter. Dette for å slippe ”hot spots”,der lyset reflekterer fra modellen,og dype skygger. Det beste er et ”telt” som fåes i forskjellige størrelser og prisklasser. Det går fint med et enkelt stativ og tynt hvitt gardinstoff også.

Stativ
Ingen tvil der,med et stativ får man bedre bilder. Spesielt med små kompaktkameraer som har ganske trege brikker.

Selvutløser
Med et lite kamera, eller lang eksponering er det smart å bruke selvutløser for å slippe uskarpe bilder.

Utstyr for belysning
Vi hadde som sagt tilgang til profesjonelt lysutstyr på Landsutstillingen. Det ble utlånt av Frontlite, og var var 3 1000W lamper med trekanals dimmer.

Resultatet

Dette ga ideer og tanken var å rigge opp et ”studio” hjemme. Jeg hadde to,og fikk låne en byggelampe med lysstoffrør. Det ga ikke ønsket resultat. Bildene ble grønne. Det finnes lysstoffrør som er bedre egnet,men de er dyre og jeg er ikke sikker på om de finnes i denne størrelsen.

Resultatet

Neste forsøk ble byggelamper med halogenpærer. Det ga betydelig bedre resultat,men ikke helt som jeg ville. Dette er 4X500 W og bør holde til mitt bruk. Disse er også relativt billige.

Resultat

Jeg forsøkte å heve lampene på sidene opp over teltet og da ble det klart bedre. Trolig oppfattet kameraet de lavt plasserte lampene som motlys og kompenserte for det.

Resultat

På disse bildene synes mitt fototelt. Det er det som filtrerer og sprer lyset over modellen. Disse finnes i andre varianter og størrelser. Bakgrunnen er ark av stivt papir og fåes for en billig penge hos papir/bokhandlere. Jeg har også brukt byggepapp med bra resultat

Det går så klart å fotografere utendørs. Her et bilde tatt i kveldssol og da blir det litt skygger her og der.


 

Byggebord
Av og til vil man også ta bilder med en gang, på byggebordet. Det blir sjelden bra uten litt rigging. Her er alt feil, forskjellige lyskilder, rotete bakgrunn og dårlig fokus.

Dette er en grei og enkel måte å forbedre bildene på. Fotopapir koster en tier og fåes i mange farger. Jeg har slukket alle lysrør i rommet og festet en bit matpapir foran halogenlampen.

Da blir det mye bedre.


Diorama
Når man tar bilder av dioramaer er det ekstra viktig å ha en nøytral bakgrunn,og beskjære så mye som mulig. Med bygninger, figurer og kjøretøy som objekt er det mer enn nok. Slik ble det bedre.

 

Modell og foto: Per Olav Lund

 

Fly
Her overlates ord og bilde til Nils Mathisrud.

For å få en jevn bakgrunn setter jeg opp en bakgrunnsplate et stykke  bak motivet (her plassert i en lenestol). Da unngår jeg skygger på  bakgrunnen. Etterpå beskjærer jeg bildet.

Her vises hvordan bildet ble tatt, og hvordan utsnittet ble. Som figurbildet har jeg lagt en ensfarget, denne gangen hvit,  bakgrunns plate langt nok bak til å unngå skygger. Etterpå har jeg
beskåret bildet og justert fargene i Photoshop. Man kan videre med  letthet fjerne akrylpinnen som flyet er festet til. Med ensfarget bakgrunn kan man lett markere omrisset av modellen og legge inn en ny bakgrunn, f.eks. en himmel. Her har jeg ikke fått god nok  dybdeskarphet, derfor er nesen uskarp. Modellen er heller ikke helt ferdig.

 

For å få «øyehøyde» på bildet plasserer jeg modellen på et bord, oppå en papplate som bøyes opp slik at den også danner bakgrunnen.Deretter plasserer jeg kameraet i samme høyde som bordet. Jeg vil da få med uønskede omgivelser, men de klipper jeg vekk etterpå.

 


Bilder kan også tas direkte mot en naturlig bakgrunn, som her hvor jeg har brukt kveldshimmelen ut gjennom stuevinduet mitt.

 


For å ta bilder under fra bruker jeg det samme stuevinduet som jeg åpner (vipper utover) slik at glassflaten blir liggende horisontal. Da kan jeg plassere modellen på vindusglasset og ta bildet.


Når jeg tar bilder under bygging bruker jeg ofte en blå skjæreplate som bakgrunn. Dette gir delvis en jevn bakgrunn men rutenettet bidrar samtidig til å angi størrelse på delene. Skjærematten er A3-størrelse og jeg bruker denne kun som bildebakgrunn, ikke til å bygge på eller skjære i. Baksiden på skjærematten er ensfarget blå og den siden bruker jeg når jeg ikke ønsker rutene.

 

 

Bakgrunn
Her har jeg prøvd litt forskjellige farger og med en matt og en blank modell. Jeg var litt i tvil om hva som egnet seg best for forskjellige lakkering men det ser ut som de ulike bakgrunnene gir samme effekt uansett blank/matt modell. Valg av farge kommer litt an på hva man vil med bildet.

Bilde 11-17 – Modell: Øyvind Pedersen

Bilde 18-19

Da runder jeg av her og håper samtidig at dere har fått noen ideer på hvordan dere kan få bedre bilder av deres modeller.

Takk til Øyvind Leonsen, Nils Mathisrud, Øivind Pedersen, Per Olav Lund, Henrik Melvold, Roy Belseth med flere for hjelp og støtte.

 

Leif Haga