Hvordan velge ditt første modellbyggesett

 

Denne artikkelen vil prøve å gi deg råd som nybegynner hvordan du velger din første passende modell å bygge. Den vil prøve å gi noen enkle retningslinjer i modellvalget for å unngå å starte på en modell som er for vanskelig eller som ender opp å gi deg skuffende resultater. Det er ingenting som er mer kjedelig å ikke klare å fullføre sin første modell. Det kan faktisk ødelegge hele gleden.

På slutten av artikkelen er det en tabell med noen forslag til modeller som er egnet for personer som starter opp med modellbygging som hobby.

Denne P51 Mustang 1/72 skala flyet ville være en utmerket modell for en nybegynner. Den har en god kvalitet, settes lett sammen, har et enkel malingsskjema og et tema som appellerer til mange flyentusiaster.

 

Generelle ting å vurdere

Enten det er tanks, biler, fly eller noe helt annet som appellerer til deg, vil vurdering av følgende faktorer hjelpe ditt valg.

 

Kostnad

Det er mange grunner til at denne Trumpeter 1/16 skala King Tiger ikke ville gjøre seg til en god modell for en nybegynner. En av disse er prisen, 1500.- (Ebay 2012) er det ikke noe som noen ønsker å rote seg opp i som første bygg.

Prisen på modeller kan variere fra noen få kroner til en liten formue. Det er en god sjanse for at de første byggesettene laget av en nybegynner kan gi resultater som modellbyggeren kanskje ønsker å holde skjult, eller modellen ble ikke ferdig i det hele tatt, derfor er det er lurt å ikke bruke for mye penger på en modell i den innledende fasen av din nye hobby.

Bygging og maling av dine første modeller skal være en tid hvor du som modellbygger kan eksperimentere med ulike produkter og utvikle dine ferdigheter. Feil vil bli gjort og er en del av læringsprosessen. Men hvis du har investert en stor sum penger i en modell vil det kanskje være en motvilje mot å tøye grensene, hvis resultatet av byggingen ikke blir så bra som du hadde ønsket dg, og samttidig kan det være veldig demoraliserende. Derfor er det mye bedre å jobbe på en modell som er billig, og hvor det ikke spiller noen rolle om resultatene ikke er så bra.

Modellbygging krever ferdigheter som tar trening og tid for å utvikle seg. Ingen forventer å ta opp et musikkinstrument og kunne spille en melodi med en gang. Tilsvarende forventes det heller ikke å bygge et mesterverk hvis det er din første modell. Derfor, ikke bruk så mye penger på dine første sett.

Størrelse og skala

Denne S-100 Schnellboot 1/35 skala fra Italeri ender opp som en modell som er en meter lang og er definitivt en modell som bør håndteres av noen med erfaring.

Italeris 1/35 skala Schnellboot kan bygges opp til en fin og ikke minst stor modell, men med en meter langt skrog er dette ikke akkurat noe som en nybegynner bør forsøke å sette sammen uten en del erfaring. Det er sunn fornuft å begynne å starte å bygge små modeller, og som vanligvis betyr å velge en mindre eller liten skala.

 

Kompleksitet

 

Denne modellen har resin (harpiks), messing og ståldeler, samt normal plast. Dette innebærer å mestre ulike teknikker og lim som ikke egner seg for nybegynnere.

En nybegynner bør starte med en modell som ikke har alt for mange deler, og er laget av sprøytestøpt polystyren (plast). Det vil bli rikelig med tid senere å utvikle ferdigheter med ulike medier som foto-etset messing og resin (harpiks). Først er det viktig få ferdighetene som kreves ved å jobbe med plast før du går videre til andre medier som krever andre ulike limtyper og ferdigheter.

 

Kvalitet

Plast modeller har vært allment tilgjengelig i over 40 år nå, og kvaliteten på formene som produserer plastdelene har blitt utrolig forbedret og resultatene man får i dag i detaljer er helt utrolig. Man skal ikke gå mer enn ti år tilbake i tiden for å se stor forskjell. Det er heller ikke uvanlig å kommer over modellbyggesett som ble produsert i 1969, og som fremdeles selges. Da kan man være sikker på at detaljene ikke er så gode kontra en modell som er produsert nylig. Det er også sannsynlig at formene til en modell hvor de ble produsert over 30 år siden viser tegn på slitasje også. Selv når de først ble utgitt ville de sikkert ikke ha møtt dagens strenge kvalitetskrav til passform, detaljer og mengden av ekstra plast som ligger igjen på delene etter produksjonen. (På engelsk kalt «flash»)

Erfarne modellbyggere kan finne noen av disse eldre modellene som en velkommen utfordring, og er villige til å ta tiden og lage en modell av et bestemt emne. Imidlertid er det best hvis nybegynneren unngår noen av disse eldre modellsettene. Som nybegynner bør man holde seg til nylig utgitte modeller fra dagens produsenter av kvalitetsett..

De fleste nettsteder vil tillate et søk etter modeller som er av nyere utgivelser og disse kan også bli funnet på sidene til modellmagasiner og på nettsteder som regelmessig gjør vurderinger på nye byggesett som lanseres.

Det kan være vanskelig å finne en modell som har både høy kvalitet og er enkel å bygge. Dette er fordi de modellene med best kvalitet har en tendens til å være de som er nylig lansert, men som ofteset pleier disse også å omfatte blandede medier som foto-etsede messingdeler. Og ikke minst inneholde opptil 500-600 deler. Derfor kan det være nødvendig å undersøke litt for å finne en modell med god kvalitet som er nylig utgitt og som kun inneholder ett mindre antall plastdeler. Igjen, kan vurderinger i modellmagasiner og internett hjelpe med dette. Tabellen på slutten av denne artikkelen gir noen forslag.

 

Det er viktig at du føler begeistring over din modell du valgte. Din entusiasme og begeistring vil bære deg gjennom de gangene ting ikke går bra.

 

Modellen

Det er svært viktig at modellbyggeren har begeistring og litt entusiasme for byggesettet de er i ferd med å bygge. Kanskje liker de bare utseendet på bilen, eller kanskje de er fascinert av historien til bilen. Uansett hva årsaken til interessen er, bør det være en viss interesse, fordi uten dette gjør byggingen av modellen til et ork og prosjektet kan fort bli forlatt og ende opp i hyllen over uferdige prosjekter før settet er ferdig.

Pass på at de første modellene du bygger er modeller som virkelig gir deg gode følelser og du er virkelig opptatt av å se hvordan det ferdige modellen vil se ut.

Denne Tamiya Focke Wulf F190 modellen har et nydelig fargedesign, men myke kanter og spraglete kamuflasjeeffekt kan bare gjøres bra når man benytter en kvalitetsairbrush og som igjen krever litt erfaring.

 

Fargedesign

Erfarne modellbyggere utmerker seg med kompleks fargedesign for både utfordringen og for sluttresultatets skyld. Men mange av disse er vanskelig å oppnå, og kan kreve en kompleks maskeringsjobb og en god kvalitets airbrush. For de første modellene, velg et emne som har et ganske enkelt én farge fargedesign. Det kan være deprimerende å fullføre en modell og deretter ødelegge det fordi fargedesignet er for vanskelig og du ikke har korrekt verktøy (airbrush) eller kanskje også kunnskapen ennå.

Spesielle hensyn

I tillegg til de generelle hensyn man må ta vedrørende et valget av din første modell er det også viktig å tenke hva slags gren innen modellbygging du ønsker å begynne å bygge.

 

Fly

Dette Gazelle helikopteret fra Heller kan synes å være velegnethet for en nybegynner, men se på alt glasset! Det ville kanskje være vanskelig for nybegynnere å få en god finish på denne modellen..

Flyet har klare plastdeler, nemlig cockpiten. Disse er vanligvis de vanskeligste delene for å få korrekt da de er laget av sprø plast som er lett å ripe, brekke og dermed vanskelig å reparere. Hvis cockpiten ikke passer godt er dette også potensielt et problem. Noen fly har mye mer glass enn andre så prøv å unngå modeller som ser ut som et drivhus med vinger – helikoptre spesielt kan ha mye klare plastdeler.

På dobbeltdekker-fly og trippeldekker-fly kan justering og rigging av div. tråder være vanskelig, derfor er kanskje ikke disse anbefalt for nybegynnere.

Mange fly har en finish i bart metall. Det er vanskelig å få en realistisk finish for denne effekten med vanlig sølvmaling og pensel. Det finnes en rekke spesialiserte produkter rettet mot å reprodusere den blanke metalloverflaten på disse flyene. Det er anbefalt at modellbyggeren har laget noen modeller før man prøver seg på en slik modell.

 

Militære fartøy

Som med luftfartøy, er det kanskje best å unngå modeller med frontruter i de første modellene man bygger. Åpne kjøretøy som «half-tracks», vil være mer av en utfordring fordi både interiør og eksteriør vil være synlig når modellen er ferdig. Som første bygg, kan det være lurt å vurdere et pansret fartøyl med 4, 6 eller 8 hjul for å unngå kompleksiteten i beltene som en tanks bruker.

Denne Trumpeter LAV-25 er et pansret kjøretøy uten belter eller klare deler som gjør det enklere for nybegynnere å bygge enn de fleste pansrede kjøretøyer.

Dessverre, kan mange av rådene gjelder disse ikke for biler og sykler. Disse modellene kommer nesten alltid med deler i ulike materialer som gummi eller vinyldekk, plastrør og forkrommede plastdeler. De vil også ha mye av klare plastdeler og ofte et kompleks fargedesignmed mange dekaler. For å få en god fargefinish med ingen feil kan være ekstremt utfordrende. Enkelt sagt, de fleste bilsett er ikke ideelt for nybegynnere som ønsker å starte med modellbyggingBiler/motorsykler

Hvis bil eller motorsykkelmodeller er det som interesserer deg, kan det være verdt å vurdere bygge moen andre modeller først, bare for å få finpusset dine byggeferdigheter.

 

Skip

Alt med seil vil ha rigging og for å få dette riktig kan være svært vanskelig. Skip har også vanligvis mange forskjellig farger både over og under vannlinjen og få en ryddig og fin linje mellom de to kan være en utfordring. Vurder heller en modell som er en såkalt vannlinje modell (selv om det kan friste deg til å prøve å lage et sjødiorama hvor båten er omringet av vann).

Dette er den komplette settet med innholdet i esken for Tamiya sin M113 Armoured Personnel Carrier. Det er en gammel modell, men er av god kvalitet og har blitt oppdatert med tillegg av deler for å gjøre den om til et kjøretøy som tjenestegjorde i Irak i 2003.

Å bygge et stort skip i en liten skala (f.eks et slagskip i 1/700 skala) er ofte vanskeligere enn å bygge et mindre skip i en større skala (f.eks MTB i 1/72 skala) fordi skipet i 1/700 skala kan ha mye av svært små deler.


Tabell over foreslåtte modeller

Tabellen nedenfor inneholder en liste over modeller som oppfyller alle de ovennevnte kriterier, og kan være egnet for nybegynnere basert på vurderinger i modellmagasiner. Det er viktig at du som modellbygger har entusiasme for den modellen som skal bygges og det er viktig at man finner noe i listen som appellerer til deg.

Selvfølgelig er det hundrevis av modeller som passer like godt for nybegynnere, og du er oppfordret til å besøke leverandørens hjemmeside selv. Men hvis du er opptatt av å komme i gang så snart som mulig kan det være noen alternativer i listen nedenfor som vi håper kan være av interesse.

 

Produsent Modell Skala Kommentar
Acadamy F-8E Crusader jagerfly 1/72
Acadamy P-51 Mustang «North Africa» jagerfly 1/72 Modell leveres med jeep og tilhenger
Dragon M2A2 ODS Bradley Irak 2003 1/72 Dette har mange små biter, men går godt sammen
Fine Molds Star Wars X-Wing jager 1/48 A snap sammen modell som ikke går på bekostning av kvalitet eller detaljer.
Revell Germany U212 A klasse u-båt 1/144
Tamiya Republic P47D Thunderbolt jagerfly 1/72
Tamiya British Universal Carrier MkII 1/48 Dette er en liten beltevogn fra WWII
Tamiya US M113A2 Amoured Personnel Carrier (Ørken versjon) 1/35 Selv om dette er en ganske stor modell å starte med, er det et enkel bygg. Eldre versjoner av dette settet har vært på markedet en stund, men kvaliteten er fortsatt veldig bra.